WoninGent vervangt appartementsgebouw aan het Winston Churchillplein

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
30 januari 2019
Projectnieuws

WoninGent is gestart met de sloop van het appartementsgebouw aan het Winston Churchillplein 1-84. Het gebouw naar een ontwerp van Jules Trenteseau is vooral gekend voor z’n typische architectuur binnen het ‘ensemble Groene Briel’. Het gebouw dateert uit de jaren 1950 en voldoet niet meer aan de huidige woonnormen en –kwaliteiten. Daarom vervangen we het door nieuwbouw. Het nieuwe gebouw zal een waardige vervanger worden met respect voor het oorspronkelijke gevelbeeld. De vervanging van het gebouw aan het Winston Churchillplein zal ongeveer drie jaar duren. Volgens de huidige planning, zullen de eerste bewoners tegen begin 2022 in het nieuwe gebouw kunnen intrekken. 

Hedendaags ontwerp afgestemd op erfgoedwaarde

Het gebouw aan het Winston Churchillplein is het tweede gebouw in de wijk Groene Briel dat we onder handen nemen. Momenteel zijn de renovatiewerken aan het appartementsgebouw in de Tichelrei volop bezig.

Net als het gebouw in de Tichelrei is het appartementsgebouw aan het Winston Churchillplein ontworpen door architect Jules Trenteseau. Met zijn typische architectuur op pijlers vormt het een onderdeel van het ‘architecturaal ensemble Groene Briel’ dat is opgenomen op de inventaris Onroerend Erfgoed.

Voor het gebouw aan het Winston Churchillplein bleek een vervanging door nieuwbouw de meest duurzame oplossing. Het bestaande gebouw met 84 appartementen gaat dus onder de sloophamer. In de plaats bouwen we 60 kwaliteitsvolle en energiezuinige appartementen die aan de huidige normen voldoen. Het nieuwe gebouw zal een waardige vervanger worden. Het ontwerp van Osar Architects respecteert het oorspronkelijke gevelbeeld. Het gebouw zal ook dezelfde voetafdruk hebben. Daarnaast zal de kleur van de gevel worden afgestemd op het gerenoveerde gebouw in de Tichelrei, zodat beide gebouwen een harmonieus geheel vormen.

Planning werken

De sloopwerken worden uitgevoerd door aannemer TV Aclagro & APB. De sloopwerken zullen in 2 fases verlopen:

  • De eerste maanden werkt de aannemer binnen in het gebouw. Hij verwijdert deuren, keukens, badkamers, leidingen, buizen… Specialisten zullen ook op een veilige en deskundige manier asbest uit het gebouw verwijderen. Dit zal gebeuren in hermetisch afgesloten zones.
  • Eens alle asbest veilig is verwijderd en de binnenkant van het gebouw is ontmanteld, start de aannemer met de echte afbraak van het gebouw. Dit zal in de tweede helft van 2019 zijn. Tegen oktober 2019 moet het gebouw volledig gesloopt zijn. 

Aansluitend op de sloopwerken beginnen we met de bouwwerken aan het nieuwe gebouw. Volgens de huidige planning zullen de bouwwerken in het najaar van 2019 van start kunnen gaan. De eerste bewoners zouden normaalgezien tegen begin 2022 in het nieuwe gebouw moeten kunnen intrekken. 
 

Website icons 3sign more 08

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.