Renovatie Tichelrei van start

Thumbnail
Projectnieuws

WoninGent is gestart met de renovatie van het appartementsgebouw in de Tichelrei 3-221. Het gebouw dateert uit de jaren 1950 en voldoet niet meer aan de huidige woonnormen en –kwaliteiten. We gaan het dan ook volledig renoveren. De renovatie van het gebouw is een voorbeeld van een geslaagde evenwichtsoefening tussen architecturale waarde en hedendaagse woonnormen. Want het gerenoveerde gebouw zal zo veel als mogelijk refereren aan het oorspronkelijke ontwerp van architect Jules Trenteseau. Om het gerenoveerde gebouw extra energiezuinig te maken, ontvangt WoninGent subsidies uit het klimaatbudget van Stad Gent. Het gerenoveerde gebouw zal 85 appartementen voor sociale verhuring tellen. Volgens de huidige planning, zullen de renovatiewerken tegen eind 2019 afgerond zijn. 


Eigentijdse renovatie afgestemd op erfgoedwaarde

Het gebouw werd origineel ontworpen door architect Jules Trenteseau. Met z’n bouwstijl vormt het een onderdeel van het ‘architecturaal ensemble Groene Briel’.
De uitdaging bij het opmaken van de renovatieplannen door architectenbureau a33 architecten bestond er dan ook uit om rekening te houden met dit architecturaal geheel zonder daarbij in te boeten op woonkwaliteit en energiezuinigheid. 

Het nieuwe gebouw zal dan ook zoveel als mogelijk refereren aan het originele ontwerp. Zo zal de nieuwe gevel opnieuw bestaan uit betonpanelen met dezelfde indeling. Verder zal het gerenoveerde gebouw terug de oorspronkelijke kleur van Trenteseaus ontwerp hebben. 

Een renovatie met oog voor energiezuinigheid

De renovatie van het gebouw in de Tichelrei moet het gebouw ook naar de 21ste eeuw brengen op het gebied van energiezuinigheid. De renovatie kadert in het Gents Klimaatplan 2014-2019 en voldoet aan de eisen van het Vlaams Energieprogramma 2020.

Zo wordt er werkgemaakt van een doorgedreven isolatie, is er voldoende aandacht voor luchtdicht bouwen en zal het gebouw goed geventileerd worden. Dit zal ertoe bijdragen dat de meeste appartementen een zeer lage netto energiebehoefte hebben (minder dan 30 kWh/m²). Er zal ook gebruikgemaakt worden van het stadsverwarmingsnet voor zowel verwarming als voor warm water. 

WoninGent ontving voor deze ingreep een subsidie vanuit het klimaatbudget van Stad Gent. 

Omvang renovatiewerken

De doorgedreven renovatie houdt een volledige ontmanteling in tot op de karkas. De renovatiewerken worden uitgevoerd door aannemer STRABAG Belgium. Zowel de buitenzijde als de binnenkant van het gebouw worden grondig gerenoveerd. Volgens de huidige planning, zullen de renovatiewerken tegen eind 2019 afgerond zijn.

De huidige 110 verouderde en kleine appartementen zullen worden omgevormd tot ca. 85 voldoende ruime en kwaliteitsvolle appartementen met één, twee en drie slaapkamers. Zo’n 5% van de éénslaapkamerappartementen zal aangepast zijn aan personen met een handicap. 

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.