Eerste sociale huurders trekken in nieuwe gebouwen op de Rabotsite

Thumbnail
12 september 2018
Projectnieuws

De skyline van Gent ziet er vanaf nu weer iets anders uit. Waar vroeger de eerste Rabottoren stond, zijn drie nieuwe appartementsgebouwen verrezen.

Het eerste gebouw, gesitueerd aan het Griendeplein, telt 45 appartementen. Op de gelijkvloerse verdieping komen er gemeenschapsvoorzieningen en winkels. 
In het tweede en derde gebouw zijn er respectievelijk 27 en 59 appartementen. Deze gebouwen staan op een sokkel met een parkeergarage, bergingen en fietsenstallingen voor de bewoners van alle drie de gebouwen. 

Aandacht voor woonkwaliteit en duurzaamheid

De drie gebouwen, ontworpen door POLO Architects,  vormen samen één gebouwencomplex met twee tussenliggende binnentuinen. De grijs-groene gevelsteen geeft de gebouwen een licht en elegant karakter. Op die manier wil WoninGent bijdragen om meer groen en licht te brengen in de dichtbevolkte wijk Rabot. 

Bij de constructie van de nieuwe gebouwen werd daarnaast bijzondere aandacht besteed aan het aspect energiezuinigheid. Dit moet ervoor zorgen dat de bewoners hun energieverbruik sterk kunnen terugschroeven. 

Transformatie Rabotsite

Ondertussen gaat de transformatie van de Rabotsite onverwijld verder. Binnenkort starten de bouwwerken aan nog eens twee nieuwe gebouwen op de plek waar vroeger de tweede Rabottoren stond. De verhuis van de bewoners van de derde Rabottoren is volop aan de gang. WoninGent plant om in 2020 te starten met de sloopwerken aan deze laatste Rabottoren. Op de plaats van de derde Rabottoren komen nog eens drie gebouwen met 141 appartementen.

Tegen 2023 moet de vernieuwing van de Rabotsite rond zijn en is Stad Gent zo’n 360 kwaliteitsvolle sociale woningen rijker. 

Stadsvernieuwingsproject Bruggen naar Rabot

De vervangingsbouw van de Rabottorens kadert binnen een bredere visie op de wijk Rabot-Blaisantvest zoals uitgewerkt in het stadsvernieuwingsproject ‘Bruggen naar Rabot’.

Niet alleen de woontorens worden aangepakt, maar ook de openbare ruimte errond. De groene dreef van het Rabotpark wordt doorgetrokken langs de nieuwe appartementsgebouwen tot aan het Griendeplein. Tussen het derde en vierde gebouw komt een open ruimte die zal worden vormgegeven als een publieke tuin. In de sokkel van het nieuwe gebouw aan het Griendeplein start Stad Gent in 2019 met de inrichting van een nieuw dienstencentrum, waar onder andere een woonwinkel onderdak zal vinden. 
 

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.