Eerste sociale huurders betrekken fonkelnieuwe passiefbouwappartementen in Tondelier-wijk

De allereerste sociale huurders in de woonwijk Tondelier hebben van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent de sleutel gekregen van hun fonkelnieuwe passiefbouwappartement. Dit zijn de eerste van 106 sociale woningen die gebouwd worden in het stadsvernieuwingsproject Tondelier.

Vanaf vandaag kunnen tientallen nieuwe bewoners hun intrek nemen in de 22 appartementen van residentie ‘Edouard’ aan de Gasmeterlaan. Dit kleine appartementsblok is genoemd naar binnenschipper Edouard, die met zijn boot een paar tientallen meters verder aangemeerd ligt.

In de Tondelierwijk wonen al ruim 100 mensen in de gebouwen Nieuwe Molens en Krono. Op de hoek van de Muishondstraat en de Filips Van Cleeflaan zijn de appartements­blokken Ganda, Bavo en Flora bijna afgewerkt. De komende jaren bouwt Tondelier in deze wijk nog ruim 300 woningen.

De 22 appartementen van ‘Edouard’ zijn de eerste passiefbouwappartementen in het woningbestand van WoninGent. Het zijn ook de eerste sociale woningen in de Tondelierwijk. De wijk krijgt huizen en appartementen van verschillende types, groottes en prijzen.

WoninGent heeft als belangrijkste woonactor van sociaal wonen in Gent een zeer belangrijke verantwoordelijkheid en werkte daarom een ambitieus meerjarenplan uit dat in september 2020 werd goedgekeurd’, zegt voorzitter van WoninGent Marc Heughebaert. ‘Deze woningen werden gerealiseerd door een samenwerking tussen Stad Gent en Tondelier Development waarbij gekozen werd tot een formule van aankoop goede woningen. Dit stelde WoninGent in de mogelijkheid snel en efficiënt degelijke woningen in haar patrimonium op te nemen en zo haar aanbod in de stad versneld te verhogen.’

Sociaal wonen en passiefbouw

In de wijk worden in het totaal 106 nieuwe sociale woningen gebouwd. Deze 22 passiefbouwappartementen zijn de eerste die worden opgeleverd. Sociale passiefbouwappartementen zijn niet alleen goed voor het klimaat maar ook voor haar bewoners omdat hun energiefactuur hierdoor wordt beperkt.

 “Deze woningen passen helemaal in de ambitie om snel bijkomend sociaal aanbod te realiseren. De keuze voor zeer energiezuinige woningen maakt dat ook de energiekosten voor de bewoners zo laag mogelijk worden gehouden.”, zegt Tine Heyse, schepen voor wonen, milieu en klimaat.

De Tondelierwijk is aangesloten op het stadswarmtenet van EDF Luminus, dat verwarming en sanitair warm water levert. In de nieuwe gebouwen zijn er geen individuele stookketels. Dankzij de passiefbouw blijven de energiekosten heel laag, wat zeker voor de sociale huurders met lagere inkomens een enorm voordeel is.

Over de Tondelierwijk

De Tondelierwijk komt tot stand dankzij een publiek-private samenwerking tussen de Stad Gent en Tondelier Development. De Tondelier-wijk wordt gebouwd te midden van de wijken Rabot en Blaisantvest, tussen de Gasmeterlaan en de Opgeëistenlaan.

Het nieuwe stadsdeel krijgt in het totaal 530 huizen en appartementen rondom een stervormig park (na het Citadelpark het grootste van Gent).

 “In de Tondelier-wijk wonen al ruim 100 mensen in de gebouwen Nieuwe Molens en Krono. Op de hoek van de Muishondstraat en de Filips Van Cleeflaan zijn de appartements­blokken Ganda, Bavo en Flora bijna afgewerkt. Het nieuwe stadsdeel krijgt in het totaal 530 huizen en appartementen rondom een stervormig park, waarvan 20% (of 106 woningen) sociale woningen zijn.” zegt Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling (en ondervoorzitter WoninGent)

 

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.