Nieuwe berekening huurprijs

De Vlaamse Regering verandert 3 dingen vanaf 1 januari 2020:

  1. Hoe we je inkomen berekenen.
  2. Hoe we de waarde van je woning berekenen.
  3. Voor een energiezuinige woning betaal je een energiecorrectie.


Wil je meer weten? Bekijk dit filmpje of lees de volledige uitleg: 

 

1. Bepalen van je inkomen 

Hoeveel huur je elke maand betaalt, hangt vooral af van je inkomen. Vanaf 1 januari 2020 berekenen we je inkomen op een andere manier. 

Van wie telt het inkomen mee?

Vanaf 1 januari 2020 houden we rekening met het inkomen van alle bewoners ouder dan 18 jaar. Dus de inkomens van ouders, grootouders, broers, zussen en kinderen ouder dan 18 jaar die bij je wonen, tellen mee voor de berekening van je huurprijs. 

Van wie telt het inkomen niet mee?

  • Meerderjarige kinderen voor wie je nog kinderbijslag krijgt.
  • Familieleden die ernstig gehandicapt zijn en van wie het inkomen gelijk of lager is dan de geïndexeerde inkomensvervangende tegemoetkoming. 
  • Bij familieleden die ernstig gehandicapt zijn maar van wie het inkomen hoger is dan de geïndexeerde inkomensvervangende tegemoetkoming, telt maar een deel van het inkomen mee. Zij krijgen een vrijstelling van het inkomen tot aan het bedrag van de geïndexeerde inkomensvervangende tegemoetkoming.
     

Welk inkomen telt mee?

Vanaf 1 januari kijken we naar je inkomen in het jaar waarop je meest recente aanslagbiljet betrekking heeft. We kijken dus niet meer naar je inkomen van 3 jaar geleden. 

Enkel als jij en jouw gezin toen geen inkomen hadden, kijken we naar jullie inkomsten op vandaag.


2. Een nieuw schattingsmodel om de waarde van je woning te berekenen

Je huurprijs hangt ook mee af van de marktwaarde van jouw woning. Dat is de prijs die je zou betalen voor je woning op de private markt. 

Vroeger bepaalde de notaris de marktwaarde van je woning. Vanaf 1 januari 2020 bepalen we de waarde van je woning met de sociale huurschatter. Dit is een schattingsmodel ontwikkeld door de Vlaamse Regering. Alle sociale huisvestingsmaatschappijen gebruiken vanaf januari 2020 de huurschatter om de marktwaarde van hun woningen te berekenen. 

Om de marktwaarde te bepalen kijken we naar de ligging en andere eigenschappen, zoals het aantal slaapkamers of het bouwjaar. Voor sommige bewoners zal de marktwaarde van hun woning dalen, bij andere bewoners zal die stijgen. 
 

3. Een energiecorrectie voor energiezuinige woningen

Woon je in een gebouw dat vanaf 2008 gebouwd of gerenoveerd werd? Of gaat je huurcontract in na 1 januari 2020? Dan kan het zijn dat je vanaf 1 januari 2020 een bedrag voor ‘energiecorrectie’ ziet verschijnen bij de berekening van je huurprijs. 
De energiecorrectie is een toeslag voor woningen met energiezuinige investeringen, zoals een goede isolatie, een zuinige verwarmingsketel of zonne-energie. 

Want als wij extra geld hebben geïnvesteerd om jouw woning energiezuiniger te maken, dan verbruik je minder. Je bespaart op je factuur voor verwarming en warm water. 

Hoeveel toeslag je moet betalen hangt af van hoeveel energie jij minder verbruikt door onze extra investering. De energiecorrectie bedraagt tussen de 0 en 35 euro per maand. We berekenen dit volgens de regels van de Vlaamse Regering. 
Jouw energiebesparing wordt berekend aan het voordelige sociaal tarief. Op deze manier is de toeslag een eerlijk bedrag dat altijd lager is dan het bedrag dat jij bespaart op jouw energiefactuur.

Woon je in een woning waar we geen extra investeringen deden om ze energiezuiniger te maken? Dan betaal je geen energiecorrectie.
 

4. Een dubbele gezinskorting voor personen met een handicap

  • Voor elke persoon ten laste krijg je een korting. Dit verandert niet. Een persoon ten laste is een kind waarvoor je kindergeld krijgt of een persoon met een handicap.
  • Familieleden die ernstig gehandicapt zijn en voor wie je kinderbijslag krijgt, kregen al een dubbele gezinskorting. Vanaf nu krijg je ook een dubbele gezinskorting voor ernstig gehandicapte familieleden voor wie je geen kinderbijslag krijgt. 

 

Wat verandert er niet?

Soms heb je ook recht op een patrimoniumkorting. Die korting blijft.

Je betaalt ook nooit minder dan de minimale huurprijs en nooit meer dan de basishuurprijs van de woning. Dit verandert niet.
 

Ik heb een vraag over mijn nieuwe huurprijs
 

Wil je graag met een medewerker spreken over je huurprijsberekening? Bekijk onze aangepaste openingsuren

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.