Mijn huurcontract

Hoe lang loopt mijn huurcontract?

Huurcontract voor 1 maart 2017: huurcontract van onbepaalde duur

Heb je voor 1 maart 2017 een huurcontract afgesloten met WoninGent? Dan is het huurcontract van onbepaalde duur. Dit betekent dat je levenslang bij WoninGent kan huren. 
Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als je het huurcontract of de huisregels niet naleeft, kan WoninGent je contract opzeggen

Wat als ik verhuis?

  • Had je voor 1 maart 2017 al een huurcontract bij WoninGent en verhuis je naar een andere sociale woning van WoninGent? Dan krijg je opnieuw een contract van onbepaalde duur. 
  • Had je voor 1 maart 2017 al een huurcontract bij WoninGent en verhuis je naar een sociale woning van een andere maatschappij? Dan krijg je een contract voor 9 jaar. Behalve als je omwille van renovatie verplicht moet verhuizen. In dat geval krijg je een contract van onbepaalde duur.


Huurcontract na 1 maart 2017: tijdelijk huurcontract

Heb je na 1 maart 2017 een huurcontract afgesloten met WoninGent? Dan krijg je een contract voor 9 jaar. Na 9 jaar kijken we of je nog aan twee voorwaarden voldoet:

  • Is je inkomen niet te hoog? Je gezinsinkomen mag maximaal 25% boven de inkomensgrens liggen. 
  • Is je woning niet te groot? Je woning mag maximaal één extra slaapkamer hebben volgens het aantal inwoners. 

Is het antwoord 2x neen, dan mag je nog eens 3 jaar in de woning blijven wonen. Je contract wordt dus met 3 jaar verlengd. Na 3 jaar controleren we dan opnieuw of je nog aan de voorwaarden voldoet. 

In alle andere situaties doen we extra controles: 

  • Is je woning te groot, dan kunnen we je vragen om te verhuizen naar een andere sociale woning.
  • Weiger je om te verhuizen of is je inkomen te hoog, dan kunnen we je huurcontract stopzetten. 


Waarom is een huurcontract belangrijk?

Krijg je een woning toegewezen, dan moet je het huurcontract ondertekenen. Het huurcontract is belangrijk. Daarin staan belangrijke regels tussen jij als huurder en WoninGent als verhuurder. Door het contract te ondertekenen ga je akkoord met de regels. Bij het huurcontract horen ook de huisregels van WoninGent.


Hoe verloopt de ondertekening van het huurcontract?

WoninGent maakt een afspraak om het contract te ondertekenen. Je tekent het contract in het kantoor van WoninGent.  Jij en eventueel je partner tekenen het contract. 

Wanneer je je huurcontract tekent, bezorgen we je ook een document over het gebruik en de bescherming van je persoonsgegevens.

Bij de contractbespreking moet je bepaalde zaken betalen

Je krijgt ook uitleg over de verzekeringen die je moet afsluiten en hoe de nutsvoorzieningen in je gebouw geregeld zijn (collectief systeem of zelf een leverancier zoeken).

Je krijgt van WoninGent een huurdersmap om alle documenten samen te bewaren.
 

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.