Mijn gezin wordt kleiner

Verlaat er iemand je gezin en wordt je gezin kleiner, dan ben je verplicht om ons dit binnen de 30 dagen te laten weten. Want als er een persoon uit je gezin vertrekt, kan dit een invloed hebben op je huishuur. Het kan ook zijn dat je woning te groot wordt volgens je gezinssituatie. 


Mijn partner en ik gaan uit elkaar 

  • Ben je gehuwd? Dan moet de partner die verhuist de woning schriftelijk opzeggen en zijn adres veranderen bij de Dienst Bevolking van de stad waar hij woont. 
  • Ben je feitelijk of wettelijk samenwonend? Dan moet de partner die verhuist zijn adres veranderen bij de Dienst Bevolking van de stad waar hij woont. Het is niet nodig om de woning op te zeggen. 


Mijn kinderen of andere familieleden verlaten het gezin

Huurcontract voor 1 maart 2017 

Als je gezin kleiner wordt, dan kan je woning te groot worden volgens je gezinssituatie. We zijn verplicht om te bekijken of je woning niet onderbezet is.  Heb je meer dan 1 slaapkamer teveel, dan kunnen we je vragen om te verhuizen naar een kleinere woning. Want er is veel vraag naar grote woningen en we hebben niet genoeg grote woningen voor alle gezinnen die er recht hebben. 

Die andere sociale woning moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De nieuwe woning mag een extra slaapkamer hebben. 
  • De nieuwe woning ligt binnen een straal van 5 km van je huidige woning.
  • De huurprijs is niet hoger dan die van je huidige woning.

Wil je niet verhuizen naar een woning die aan deze voorwaarden voldoet, dan moet je een onderbezettingsvergoeding betalen als je meer dan 1 extra slaapkamer hebt. Je betaalt 35 euro per maand voor elke extra slaapkamer die je te veel hebt. 


Huurcontract na 1 maart 2017 

Je huurcontact loopt na 9 jaar af. Wij kunnen je huurcontract daarna alleen verlengen als je woning niet te groot is. Dit wil zeggen dat er niet te veel slaapkamers mogen zijn volgens het aantal personen in je gezin. Is je woning te groot? Dan vragen wij jou om te verhuizen. Want er is veel vraag naar grote woningen en we hebben niet genoeg grote woningen voor alle gezinnen die er recht hebben. 

Die andere sociale woning moet aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De nieuwe woning mag een extra slaapkamer hebben. 
  • De nieuwe woning ligt binnen een straal van 5 km van je huidige woning.
  • De huurprijs is niet hoger dan die van je huidige woning. 

Wil je niet verhuizen of weiger je twee keer een andere sociale woning die aan de voorwaarden voldoet? Dan moeten we je huurcontract stopzetten. 

Heb je nog vragen?

Contacteer ons. We helpen je graag verder.